Πολλαπλασιαστική δράση με το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου, 19/11/20244

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΗΜΜΥ), και συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://ctll.e-ce.uth.gr ), διοργάνωσε εκπαιδευτική δράση για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των μαθητών προς το σχεδιασμό καινοτόμων λύσεων στις σύγχρονες προκλήσεις βιωσιμότητας. Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2024 στο εργαστήριο υπολογιστών του ΤΗΜΜΥ. Συμμετείχαν 50 μαθητές από το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου συνοδευόμενοι από τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Σοφία Κανταράκη και τους καθηγητές κ. Βασιλική Βαλιάντζα και κ. Ιωάννη Καβίδα.

Οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τις έννοιες των πράσινων πρακτικών, που αφορούν περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά, καθώς και της βιωσιμότητας, δηλαδή της ικανότητας κάλυψης των αναγκών μας με τρόπο που δε στερεί από τις μελλοντικές γενιές τη δυνατότητα να καλύψουν τις δικές τους. Οι μαθητές συμμετείχαν σε δράσεις ενεργούς μάθησης που προωθούν την κριτική σκέψη για τη σύνθεση λύσεων σε προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Συνεργάστηκαν σε ομάδες αναγνωρίζοντας προκλήσεις βιωσιμότητας, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ρύπανση από τα πλαστικά, η προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και άλλες, και ανέλυσαν λύσεις όπως η ηλεκτροκίνηση, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και η ανακύκλωση για την προστασία του περιβάλλοντος. Εφάρμοσαν τη σχεδιαστική σκέψη, μια βαθιά ανθρωποκεντρική μεθοδολογία σύνθεσης λύσεων σε δύσκολες προκλήσεις επιχειρηματικότητας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, μέσα από διαδικασίες διερεύνησης, ιδεασμού, και σχεδιασμού πρωτοτύπων.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου eDea (http://edea-project.gr) που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ Ελλάδα 2.0 και στοχεύει στο σχεδιασμό ψηφιακών υπηρεσιών και περιεχομένου για την προώθηση της καινοτομίας. Το έργο υλοποιείται από το 2021 έως το 2025 με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και των εταιρειών Design4Future και Butlair. Επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου είναι ο Ομ. Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ κ. Ηλίας Χούστης. Τις δράσεις συντόνισε το μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα.

Το πρόγραμμα της δράσης ακολουθεί:

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

10.30 – 11.00 Εγγραφή

11.00 – 11.20 Βιωσιμότητα, καινοτομία, και σχεδιαστική σκέψη, Χαρίκλεια Τσαλαπάτα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

11.20 – 12.45 Βιωματικό εργαστήριο σχεδιαστικής σκέψης για βιωσιμότητα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα eDea: διερεύνηση προβλήματος, ορισμός προβλήματος, ιδεασμός, σχεδιασμός πρωτοτύπων, Χαρίκλεια Τσαλαπάτα, Χριστίνα Τάκα, Olivier Heidmann, Κωνσταντίνα Βλαχούτσου, Απόστολος Φωτόπουλος, Σωτήρης Ευαγγέλου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

12.45 – 13.00 Παρουσίαση λύσεων των μαθητών και συζήτηση