ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Το μάθημα διδάσκεται στο 3ο έτος των προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το μάθημα επικεντρώνεται στη χρήση τεχνολογίας ως εκπαιδευτικό εργαλείο σε διαδικασίες δια βίου μάθησης που απευθύνονται σε ευρείες ομάδες στόχους, συμπεριλαμβανομένων μαθητών προσχολικής ηλικίας, μαθητών δημοτικού, μαθητών γυμνασίου, μαθητών λυκείου, μαθητών επαγγελματικής κατάρτισης και ενηλίκων συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών. Το μάθημα αναφέρεται στα εξής θέματα:

  • Μεθοδολογίες μάθησης
  • Τεχνολογία στην εκπαίδευση
  • Μαθησιακά εργαλεία και τεχνολογίες
  • Τεχνολογία και υποστήριξη ευάλωτων ομάδων
  • Ανάπτυξη εγκάρσιων δεξιοτήτων μέσω τεχνολογίας και παιδαγωγικών θεωριών
  • Ερευνητικές δραστηριότητες και καλές πρακτικές

Φοιτητές παρουσιάζουν τις εργασίες τους στο μάθημα Τεχνολογίες Εκπαίδευσης, χειμώνας 2024 – 2025.

Συνολικά, το μάθημα συνδυάζει θεωρητικές προσεγγίσεις με πρακτικές εφαρμογές, εξετάζοντας πώς η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει τη μαθησιακή διαδικασία για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και σε διάφορα περιβάλλοντα.

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι συμμετέχοντες είναι σε θέση:

  • Να εφαρμόσουν ανάλυση μαθησιακών αναγκών συγκεκριμένων ομάδων στα συγκεκριμένα μαθησιακά πλαίσια
  • Να γνωρίζουν και να κατανοούν έννοιες σχετικές με εγκάρσιες δεξιότητες όπως η αναλυτική σκέψη, κριτική σκέψη, επιχειρηματική σκέψη, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ικανότητα εργασίας σε ομάδες, ικανότητα εργασίας σε διεθνές περιβάλλον, κ.α.
  • Να γνωρίζουν, να κατανοούν και να μπορούν να εφαρμόσει διαδικασίες αξιολόγησης μάθησης βάσει μαθησιακών στόχων
  • Να γνωρίζουν και να κατανοούν τις τάσεις και τα νέα πεδία έρευνας στον τομέα των τεχνολογιών εκπαίδευσης όπως gamification, learning analytics, κ.α.
  • Να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν σε ακροατήριο ολοκληρωμένες προτάσεις για θετικές παρεμβάσεις μέσω τεχνολογίας υπολογιστών προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης συγκεκριμένων μαθησιακών αναγκών και της πλήρωσης συγκεκριμένων στόχων

Η αξιολόγηση στο μάθημα Τεχνολογίες Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2024 – 2025 και συμμετείχαν περίπου 100 φοιτητές. Η συμμετοχή των φοιτητών έγινε στα πλαίσια υποχρεωτικών εργασιών σχεδιασμού λογισμικού και εμπειρίας χρήστη που συμβάλλουν στον τελικό βαθμό.

Οι εργασίες που αναπτύχθηκαν από τους φοιτητές αφορούν το σχεδιασμό λύσεων μέσω τεχνολογίας που αφορούν προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως τους 17 στόχους βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (UN Sustainability Goals, 2024). Παραδείγματα εργασιών αφορούν την αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων, την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη λύση για την ενεργειακή μετάβαση, τα φυτοφάρμακα και τη βιωσιμότητα, τη διαχείριση των πλαστικών στις θάλασσες και ακτές, και άλλα.