Η ερευνητική ομάδα eDea διοργάνωσε στις 23 Οκτωβρίου 2023 πολλαπλασιαστική δράση με στόχο την προώθηση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο υπολογιστών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ στη διοργάνωση συμμετείχαν όλοι οι εταίροι της κοινοπραξίας. Συνολικά 22 μαθητές και οι καθηγητές τους συμμετείχαν από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου.
Οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια για καινοτομία προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα, τις γνώσεις, και τις δεξιότητες τους. Εφάρμοσαν τη σχεδιαστική σκέψη για να εισάγουν λύσεις που σχετίζονται με τους Στόχους Βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Sustainability Goals).
Μέσα από μια διαδικασία διερεύνησης, ιδεασμού, και σύνθεσης οι συμμετέχοντες παρουσίασαν δημιουργικές ιδέες για την αντιμετώπιση ευρέων προκλήσεων βιωσιμότητας, όπως η διαχείριση των πλαστικών, η χρήση της ηλεκτροκίνησης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ανακύκλωση, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η ευαισθητοποίηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι, και άλλων.
Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε 6 ομάδες των 4 ατόμων και χρησιμοποίησαν την ψηφιακή πλατφόρμα eDea, που συνέβαλε σημαντικά στη συνεργασία των μελών και το από κοινού χτίσιμο ιδεών. Συνεργάστηκαν πάνω σε μαθησιακή δράση που αναπτύχθηκε μέσα στην ψηφιακή πλατφόρμα eDea αποκλειστικά για την εκδήλωση, ενώ τα αποτελέσματα των προσπαθειών έχουν δημοσιευθεί στους κοινούς ψηφιακούς χώρους εργασίας των ομάδων στην πλατφόρμα.
Στους συμμετέχοντες μοιράστηκε υλικό διάχυσης με τα λογότυπα του ερευνητικού έργου και Ελλάδα 2.0 καθώς επίσης και βεβαίωση συμμετοχής.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ακολουθεί:
Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024
10.30 – 11.00 Εγγραφή
11.00 – 11.15 Παρουσίαση της σχεδιαστικής σκέψης, Χαρίκλεια Τσαλαπάτα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
11.15 – 12.45 Βιωματικό εργαστήριο σχεδιαστικής σκέψης για βιωσιμότητα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα eDea: διερεύνηση προβλήματος, ορισμός προβλήματος, ιδεασμός, σχεδιασμός πρωτοτύπων, Χαρίκλεια Τσαλαπάτα, Κωνσταντίνος Κατσιμεντές, Χριστίνα Τάκα, Olivier Heidmann, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Ανδριανός Παππάς, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
12.45 – 13.00 Παρουσίαση λύσεων των μαθητών και συζήτηση